«Інтелектуальна мережа» - шахові клуби у міських бібліотеках На реалізації

Доданий
30.05.2017
Номер
67
АКТИВНЕ МІСТО

У місті не вистачає простору, де громадяни могли б інтелектуально проводити вільний час. Шахові клуби у бібліотеках міста компенсують дефіцит шахових гуртків для дітей та створять можливість для дорослих і, особливо, громадян пенсійного віку, можливість грати у шахи і спілкуватись з однодумцями.

Автор проєкту
Олена
Олена Харчишина
Бюджет
427 360 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Мета проекту

Створення бази для залучення громадян до відвідування бібліотек і для інтелектуального дозвілля громадян різних вікових груп.

Загальнодоступність

Так.
Так, усі громадяни міста, незалежно від віку і статі зможуть відвідувати шахові клуби

Користувачі

Проект розрахований на жителів міста Житомира. Цільові групи: діти і дорослі, які бажають навчитись грати у шахи і змістовно проводити вільний час.

Проблема

У місті не вистачає простору для інтелектуального проведення вільного часу. Якщо певна кількість шахових гуртків у місті для дітей є (але їх кількість є недостатньою), то люди середнього віку і, особливо, пенсійного, позбавлені можливості грати у шахи і спілкуватись з однодумцями. Якщо проект "Інтелектуальна мережа" не буде реалізовано, то це призведе до недостатньої ефективності роботи бібліотек, зменшить можливості громадян щодо інтелектуального розвитку і якісного дозвілля.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Для вирішення проблеми пропонуємо створити мережу шахових клубів у трьох філіях Житомирської міської бібліотеки, які знаходяться у найбільш населених районах міста. Шахові клуби будуть забезпечені усім необхідним обладнанням для проведення навчання шахам, організації лекцій тренерів з інших міст України, проведення семінарів з підвищення кваліфікації тренерів і суддів, організації змагань. Таке вирішення проблеми є оптимальним, так як сприяє більш ефективному використанню приміщень міської бібліотеки, сприяє додатковому залученню читачів у бібліотеку, сприяє реалізації сучасної концепції функціонування бібліотек.

План заходів з реалізації проекту

План заходів складається із пошуку і закупівлі необхідного обладнання і меблів; встановлення їх у відповідних філіях міської бібліотеки; проведення інформаційної кампанії серед громадян міста з метою інформування про переваги навчання шахам у будь-якому віці та про можливості навчання на базі шахових клубів; проведення шахових заходів (змагань, вікторин, семінарів) для відвідувачів шахових клубів.

Опис проекту

В процесі реалізації проекту будуть виконані такі завдання:
- Розвиток бібліотек. Сучасна концепція функціонування бібліотек передбачає проведення різних видів діяльності, залучення до бібліотек громадян усіх вікових груп, створення простору для сімейного дозвілля і різних видів занять для молодого і старшого покоління.
- Інтелектуальний розвиток дітей і підлітків. Шахи розвивають інтелектуальні здібності людини, сприяють виробленню позитивних особистісних якостей (впевненість, вміння мислити стратегічно, відповідати за свої вчинки, лідерські якості, вміння достойно вигравати і програвати). Шахи є хорошою альтернативою комп’ютерним іграм та соціальним мережам.
- Підтримка людей похилого віку. Шахові клуби компенсують обмежену пропозицію щодо проведення змістовного дозвілля для людей поважного віку у м. Житомирі. Враховуючи науково доведений факт про те, що заняття шахами у старшому віці зменшує вірогідність захворюваності на хворобу Альцгеймера, шахові клуби покращать якість життя зазначеної категорії громадян.
- Популяризація шахового спорту. В останнє десятиліття шахи є одним з двох найуспішніших видів спорту в Україні, вони динамічно розвиваються в нашій країні та світі. Створення шахових клубів сприятиме подальшій зацікавленості шахами серед дітей і дорослих. Це сприятиме популяризації шахового спорту; проводити лекції кращих шахістів міста і запрошувати для проведення занять видатних шахістів і тренерів України; дасть можливість виявити найбільш талановитих дітей і направити їх на навчання у шахові школи міста; створить можливості для проведення шахових змагань, збільшить кількість турнірів і кількість учасників шахових змагань, у тому числі сімейних; дасть можливість повернути м. Житомиру колишню славу видатного шахового центру України.