У Житомирі розпочали реалізацію проекту Бюджету участі «Зменшення кількості безпритульних тварин»

В центрі захисту тварин чіпували першу тварину в рамках проекту «Зменшення кількості безпритульних тварин».

В центрі захисту тварин чіпували першу тварину в рамках проекту «Зменшення кількості безпритульних тварин». Мета задуму полягає у тому аби створити систему контролю чисельності безпритульних собак шляхом електронної ідентифікації мікрочіпом та систематизувати ідентифікацію й реєстрацію домашніх собак методом чіпування.

 Перше чіпування тварин у місті Житомирі було проведено в рамках презентації системи ідентифікації та реєстрації. Наразі оголошена процедура відкритих торгів у системі ProZorro щодо закупівлі 5000 тисяч чіпів.

 «Ідентифікація та облік безпритульних тварин – це наступний крок для вирішення проблеми безпритульних тварин у місті Житомирі. Завдяки громадянам у 2016 році проект Бюджету участі – «Зменшення кількості безпритульних тварин» зайняв друге місце. У нас вже підготовлена документація для системи ProZorro щодо закупівлі 5000 чіпів»,- розповіла директор КП «Центр захисту тварин» Олександра Мельник.

 Для якісною реалізації проекту до міста Житомир був запрошений засновник міжнародної бази даних animal-id.info Віктор Копач з метою проведення консультативної та роз’яснювальної роботи щодо ідентифікації, реєстрації тварин та створення муніципального реєстру на основі сервісу animal-id.info. В рамках зустрічі був підписаний Меморандум про співпрацю між Житомирською міською радою та ГО «Міжнародні системи реєстрації».

 «Житомир перше місто в Україні, яке від муніципалітету закупляє 5000 чіпів. Така кількість чіпів дозволить охопити близько 20 % безпритульних та свійських тварин. Чіпування дозволить ідентифікувати тварин та отримувати інформацію про неї: від вакцинації до контактів власника», - зазначив засновник міжнародної бази даних animal-id.info Віктор Копач.

 Система ідентифікації дозволить КП «Центр захисту тварин» здійснювати контроль за відловом собак. Кожна тваринка буде сфотографована спеціальним мобільним додатком з позначкою GPS-локації місця відлову, інформація відразу буде відображена на сайті animal-id.info. Кожна тварина буде ідентифікуватися мікрочіпом і вушною кліпсою, що допоможе пересічному житомирянини отримати інформацію про вакцинацію тварини та інші дані.

 «Чіпуванням, стерилізацією, ідентифікацією тварин ми в першу чергу допомагаємо не тваринам, а людям. Ми убезпечуємо людей від небезпечних хвороб, сказу, носіями яких є безпритульні тварини», - зазначила начальник управління охорони здоров’я Марія Місюрова.

 Ідентифікація можлива як безпритульних так і свійських тварин. Для власників домашніх улюбленців чіпування дозволить спростити виїзд за кордон, адже інформація буде наявна у Європейській базі даних, що дозволить пришвидшити перевірки на кордонах. Також, чіпування допоможе збільшити фактор повернення домашнього улюбленця у разі його втрати, адже у разі проходження процедури ідентифікації буде доступна інформація про власників.

 Першою прочіпованою твариною у місті Житомирі стала собака Народного депутата України Борислава Розенблата:

 «Для нас найважливіше, щоб сьогодні безпритульних собак у місті стало менше. Тому що як би сильно ми не любили наших чотирилапих друзів, ми маємо розуміти, що вони розносять багато хвороб. Тому дуже важливо, щоб тварини були вакциновані та чіповані», - зазначає Борислав Розенблат.